Gratis verzending boven de €70.00

Persoonlijke groei: 5 tips die kunnen helpen wanneer je vast loopt

Persoonlijke groei: 5 tips die kunnen helpen wanneer je vast loopt.

lobi-persoonlijke-groei-wanneer-je-vast-loopt

“Zonder een prioriteit is er geen evenwicht tussen werk en privéleven”.

Dit lijkt een rigoureuze uitspraak en misschien is het dat ook wel. Toch kan ik hier volledig achterstaan. Mede om het feit dat ik ook met deze situatie heb geworsteld. Tijdens deze situatie heb ik me niet verdedigd. Ik heb erkend dat ik moeilijkheden ondervond.

Vooral met het behouden van de balans tussen mijn werk en mijn privéleven. Natuurlijk draagt ook dat bij aan persoonlijke groei. We komen allemaal wel eens op het punt dat we vastlopen. We weten even niet meer welke kant we op moeten gaan. Daarom deel ik hieronder 5 dingen die je zou moeten onthouden als je voelt dat je vastloopt. 

1. Vastlopen betekent tijd voor verandering 

Vastlopen heeft een betekenis. Dit gevoel kan worden veroorzaakt door iets in je dagelijkse routine dat niet meer voor je werkt. Wanneer dit gebeurt is het dus tijd om te veranderen. Toch kan een verandering ook andere obstakels met zich meenemen. Zeker als het om onze routine gaat. Angst is een slechte raadgever. Maar kan in dit geval toch optreden. 

“Nu een kleine aanpassing maken kan later het verschil maken.”

Bijvoorbeeld angst voor de verandering of het oordeel van anderen. Onthoud dat een verandering niet altijd betekent dat we ons 180 graden moeten aanpassen. Ook kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil veroorzaken. Daarnaast dragen ook kleine veranderingen bij aan jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.

2. Ook een klein stapje vooruit is een vooruitgang

Ook een klein stapje vooruit betekent een vooruitgang. Soms leggen we de lat voor onszelf gewoonweg te hoog. Bij het maken van een verandering denken we al snel:

  • Dat niets wezenlijks genoeg is om te veranderen
  • Dat wat we willen veranderen niet belangrijk genoeg is

Bij persoonlijke groei gaat het er niet om of iets substantieel genoeg is om te veranderen. Elke kleine wijziging of veranderingen die we maken speelt een belangrijke rol. Het helpt ons het resultaat te bereiken waar we naar op zoek zijn. De kleine dingen doen er dus toe. 

Samen vormen ze na verloop van tijd namelijk één grote substantiële verandering. Wanneer je dit begrijpt is in mijn ogen alles mogelijk. Het nemen van kleine stapjes vooruit staat namelijk haaks tegenover vastlopen. Stilstand is immers achteruitgang. 

3. Zet ook een stap vooruit als je niet weet wat het einddoel is 

Wanneer je vastloopt weet je in veel gevallen niet precies wat je dan wél nodig hebt om vooruit te komen. Het gaat vaak tegen je gevoel in om juist op dit moment een verandering door te voeren. En eigenlijk zou je dat juist wél moeten doen. 

Actie ondernemen is namelijk de sleutel tot succes. Zeker op het gebied van persoonlijke groei. Kom dus ook in beweging wanneer je nog niet weet hoe het einddoel eruit ziet. Het proberen van nieuwe dingen is het belangrijkst. Door dit proces kunnen we ontdekken waardoor ons hart weer sneller gaat kloppen. Je verandert niets als er niets verandert.

4. Kom los van negativiteit en laat mooie dingen gebeuren 

Vastlopen of vastzitten is verbonden aan negatieve gedachten. Juist op dit punt in jouw persoonlijke groei komen minimalisme, loslaten en verbondenheid samen. Negatieve gedachten, perspectieven en relaties hebben invloed op de levensreis die we afleggen.

Jezelf ontwikkelen en vooruitgang boeken is onmogelijk wanneer je niet afrekent met de negativiteit in je leven. Toxiciteit is ongezond voor jouw persoonlijke groei. Bekijk ook deze 11 tips voor meer positiviteit in je leven.

5. Stop met overdenken

Overdenken is één van de belangrijkste belemmeringen die we voor onszelf creëren. Ook ik maak me er schuldig aan. We lopen vast omdat we vastzitten in ons hoofd. Soms hoeven we alleen maar een stapje terug te doen en even diep adem te halen. 

We moeten begrijpen dat als iets is voorbestemd, het altijd op het juiste moment zal gebeuren. Overdenken en onszelf onnodig onder druk zetten is gekkenwerk. Daarnaast lost het niets op. Persoonlijke groei, verandering en loskomen is een ongemakkelijk proces. Toch betekent dat niet dat we elke stap op ons pad moeten overdenken.

Een opdracht voor jou

Herken jij jezelf in de bovenstaande punten? Vraag jezelf dan af wat voor jou de belangrijkste reden is dat je vastloopt. Als je dat eenmaal weet kun je beginnen met het opschrijven van actiegerichte stappen en doelen. Ze zullen je uit je comfortzone halen. Heb je dit gedaan? Begin dan met het ondernemen van actie.  

Geef een reactie
✅ Made-To-Order

Om overproductie te voorkomen

✅ Gratis verzonden

Bij bestellingen boven de €70,-

✅ Betaal veilig & eenvoudig

Met iDeal, Creditcard of Klarna

✅ Vandaag besteld ≠ morgen in huis

Verzonden binnen 5-7 werkdagen