11-tips-voor-meer-positiviteit-bllthelabel

Wil je meer positiviteit in je leven? Bekijk hier 11 eenvoudige tips!

Wil je meer positiviteit in je leven? Dan is één van de eerste dingen waar je bewust aan moet beginnen, op het gebied van jouw persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van je kijk op het leven. Ik deel in dit artikel 11 eenvoudige tips met jou!

“Een positieve mentale houding hebben is vragen hoe iets gedaan kan worden, in plaats van te zeggen dat het niet kan.”

Bo Bennet
11-tips-meer-positiviteit

Het is nu meer dan 5 jaar geleden dat ik me in dit onderwerp begon te verdiepen. Stap voor stap en met vallen en opstaan, begon ik te bouwen aan een meer optimistische kijk op het leven.

Een houding die naarmate de tijd verstreek steeds stabieler zou worden waardoor ik niet alleen op goede dagen positief naar de wereld zou kunnen kijken.

Maar ook zodat ik zelfs in moeilijke tijden positief en constructief kon blijven werken aan iets beters.

In 2018 schreef ik al een 5 Lobi tips om positief te blijven! Dit artikel was echter te beknopt en ik wilde dus meer met jou delen. In dit nieuwe artikel wil ik graag 11 slimme en effectieve gewoontes met je delen. Gewoontes die ik in de afgelopen 5  jaar heb geleerd én succesvol heb kunnen toepassen.

Ik hoop dat jij ze kunt gebruiken om ook positief te kunnen blijven. Ongeacht de situatie. 

Tip 1 voor meer positiviteit: Vind iets optimistisch in een negatieve situatie

Eén van de meest eenvoudige, maar zeer effectieve manieren om te zorgen voor meer positiviteit in je leven begint met een positieve instelling. In mijn beleving kun je dit eenvoudig doen door het zo vaak mogelijk stellen van helpende vragen.

Als ik me in een situatie bevindt die negatief lijkt,  heb ik een fout gemaakt of heb ik op de één of andere manier gefaald. Misschien ben ik te laks geweest. Ik stel mezelf dan de volgende vragen:

  • Wat is één ding dat positief of goed is aan deze situatie?
  • Welke kans neemt deze situatie met zich mee?

Dat is een stuk beter dan wat ik vroeger deed in vergelijkbare situaties. Toen vroeg ik mezelf meestal af hoe erg ik er aan toe was en wat het nog erger zou kunnen maken.

Deze vragen pas ik niet altijd direct toe.

Voor ik mezelf dit kan vragen, heb ik wat tijd nodig om de gedachten en gevoelens die tijdens deze situatie opkomen te kunnen verwerken.

Het afdwingen van optimistisch denken als je nog volop in een emotionele achtbaan zit of zelfs een beetje geschokt bent, werkt meestal niet zo goed.

Tip 2 voor meer positiviteit: Bewegen en leven binnen een positieve omgeving

Met wie jij je tijd doorbrengt en welke input je krijgt van buitenaf, zoals het internet of tv, heeft een enorme impact op hoe jij de dingen ziet.

Om positief te kunnen blijven, is het van essentieel belang om in je leven beïnvloed te worden door mensen of dingen die je steunen en laten opstijgen, in plaats van je naar beneden te halen.

Denk dus goed na over wie of wat je mentaal toelaat.

Je zou jezelf bijvoorbeeld deze vragen kunnen stellen:

  • Welke 3 mensen waarmee ik omga zijn het meest negatief?
  • Welke 3 bronnen die ik gebruik zijn het meest negatief geladen?

Overdenk de antwoorden op deze vragen goed. Bedenk je daarna hoe je deze week minder tijd kunt doorbrengen met één van die mensen of bronnen.

De tijd die je nu overhoudt, kun je de komende tijd doorbrengen met één van de meest positieve mensen of bronnen in je leven.

Tip 3 voor meer positiviteit: Doe het stap voor stap

Ik heb gemerkt dat positief blijven minder goed gaat als ik binnen mijn wereld te snel wil denken, praten of eten.

De stress en spanningen bouwen zich op. Negatieve gedachten over wat dan ook beginnen op te komen en ik heb het gevoel dat mijn persoonlijke kracht afneemt.

Maar als ik een paar minuten rustiger aan doe, ook al moet ik mezelf dwingen om langzamer te lopen, praten of eten, dan komen mijn geest en lichaam ook tot rust. Het wordt eenvoudiger om de dingen weer helder te overdenken en om het optimistische en constructieve perspectief te vinden.

Tip 4 voor meer positiviteit: Maak van een mug geen olifant

Het perspectief verliezen is heel eenvoudig. Vooral als je gestrest bent en te snel wilt.

Zo kan je hoofd een onschuldige mug transformeren in een enorme olifant. 

Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, kun je deze 3 eenvoudige manieren toepassen:  

Zeg stop!

Zodra dit soort gedachten opkomen in je hoofd, schreeuw dan in gedachten “STOP!” of “NEE, we gaan niet wéér die kant op!” 

Haal diep adem

Nadat je de gedachten met jouw schreeuw hebt verstoord, ga dan zitten en wees gewoon even stil.

Adem via je buik en concentreer je op je in- en uitademing voor 1 tot 2 minuten om je lichaam en geest weer tot rust te kunnen brengen.

Focus

Trek jouw gedachten over de mug en de olifant in twijfel door er met iemand uit je omgeving over te praten. Zo krijg je een meer gegrond perspectief op de situatie. Simpelweg door je hart te luchten of door te vragen naar zijn of haar input. 

Je kunt jezelf ook dit vragen om je perspectief te verruimen en te ontspannen:

Doet dit er over 5 jaar nog toe? Of zelfs over 5 weken?

Tip 5 voor meer positiviteit: Laat je door vage angsten niet tegenhouden in wat je graag wilt doen

Soms wil je een kans wagen in het leven. Zoals bijvoorbeeld beginnen met een nieuwe gewoonte waar je niet vertrouwd mee bent, het starten van een eigen onderneming of iemand mee uit vragen.

Als je één van deze dingen wilt ondernemen, zou je jezelf kunnen verliezen in vage angsten waardoor je alleen maar denkt aan wat er zou kunnen gebeuren als je actie onderneemt. Een veelvoorkomende valkuil.

De geest slaat compleet op hol doordat het wordt aangewakkerd door angst en zelftwijfel of zelfs nachtmerries scenario’s creëert.

Ik spreek uit ervaring en heb het vaak meegemaakt.

Ik heb mezelf geleerd het volgende af te vragen: wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Als ik daar eenmaal achter ben, besteed ik ook tijd aan het bedenken wat ik zou kunnen doen als deze nogal onwaarschijnlijke situatie zich zou voordoen. .

In de loop van de jaren heb ik ontdekt dat het ergste dat, realistisch gezien, kan gebeuren meestal helemaal niet zo beangstigend is als de nachtmerrie die mijn door angst gevoede geest voortbrengt.

Het kost niet veel tijd of moeite om op deze manier duidelijkheid te vinden. Het kan je helpen om leed dat wordt veroorzaakt door je geest te voorkomen. Het helpt je ook om aan de slag te gaan door uit je comfortzone te stappen en die kans te grijpen.

Tip 6 voor meer positiviteit: Voeg meerwaarde en positiviteit toe aan het leven van anderen 

Wat je geeft krijg je meestal terug van de wereld en de mensen om je heen.

Niet van iedereen. En niet altijd.

Maar wat je uitstraalt doet er wel degelijk toe. Wat je geeft en hoe je mensen behandelt is wat je terug zult krijgen. De manier waarop je anderen behandelt en hoe je over hen denkt, heeft vaak ook een groot effect op hoe je jezelf behandelt en ziet.

Dus geef meerwaarde en verspreid de positiviteit door bijvoorbeeld:

Te helpen

Bied een helpende hand bij een verhuizing. Geef een vriend een lift in jouw auto.

Als hij of zij informatie nodig heeft, help dan door het op te zoeken op Google of vraag het aan één van je vrienden.

Of begin een blog of podcast en deel met anderen wat jou in het leven heeft geholpen.

Te luisteren

Soms willen mensen niet direct hulp.

Ze hebben behoefte aan iemand die er voor ze is en luistert terwijl ze zich een tijdje kunnen afreageren.

De stemming te verbeteren

Lach en geef knuffels als de situatie dat toelaat. Laat je vrienden vrolijke muziek horen tijdens een gezellig avondje, of stel een inspirerende film voor op jullie filmavond.

Moedig iemand aan wanneer die een slechte dag heeft gehad of een moeilijke tijd doormaakt.

Tip 7 voor meer positiviteit: Doe regelmatig aan lichaamsbeweging en eet en slaap goed 

Dit is natuurlijk vanzelfsprekend. 

De impact van een goede nachtrust of een goede workout is van enorm belang wanneer mijn gedachten pessimistisch zijn of ik last heb van spanningen.

Ook weet ik hoeveel eenvoudiger het is om helder en optimistisch te denken als mijn buik niet leeg is.

Mijn advies is dus aan om goed om te gaan met deze basis gewoonten die misschien saai klinken. Ze hebben namelijk een enorm effect op zowel positiviteit als negativiteit. Afhankelijk van hoe je ermee omgaat.

Tip 8 voor meer positiviteit: Leer op een gezonde manier om te gaan met kritiek 

De angst voor kritiek is misschien wel één van de meest voorkomende angsten. Het kan je tegenhouden om te doen wat je wilt in het leven.

Wanneer er persoonlijke negativiteit uit iemands mond of e-mail stroomt, kan dat pijn doen. Afgewezen worden kan nou eenmaal behoorlijk zeer doen.

Maar als je actie wilt ondernemen voor wat je diep van binnen wilt, dan is kritiek zo goed als onvermijdelijk. Het is de kunst om er op een gezondere manier mee om te leren gaan.

Door dat te doen zal je angst voor kritiek afnemen en doet het minder pijn wanneer je deze toch ontvangt.

Ik pas meestal 4 stappen toe wanneer ik kritiek krijg. Misschien kunnen ook jou helpen:

Stap 1: Reageer niet direct

Als je boos of overstuur bent, kun je het beste even tot rust komen voordat je reageert.

Haal op zijn minst een paar keer diep adem of neem wat tijd om het bericht te kunnen verwerken.

Stap 2: Luister goed naar de kritiek

Probeer open en rustig te blijven en bedenk hoe deze kritiek je kan helpen.

Vraag jezelf af:

Is er één ding dat ik kan leren van deze kritiek? Is er hier iets dat ik misschien niet wil horen, maar dat me wellicht wel kan helpen?

Stap 3: Onthoud dat kritiek niet altijd over jou hoeft te gaan

Sommige kritiek is bruikbaar. Maar, soms is het ook een aanval of reageert iemand zich af omdat hij of zij een slechte dag, een slecht jaar of een slechte baan heeft.

Om de pijn van dit soort niet-constructieve kritiek te verzachten, probeer ik begripvol te zijn. Ik bedenk me dan dat deze persoon zich misschien niet zo goed voelt op dit moment.

Stap 4: Antwoorden of laten gaan

Ongeacht de inhoud, bijvoorbeeld van een e-mail, probeer ik mijn antwoord nuchter en vriendelijk te houden. Ik kan een vraag of twee toevoegen om meer specifieke feedback te krijgen die ook daadwerkelijk nuttig is.

As ze niet antwoorden of als ik gewoon onterechte kritiek heb gekregen, dan is het tijd om de e-mail te verwijderen en die situatie te laten gaan.

Tip 9 voor meer positiviteit: Weet wat je moet doen als iets je dwars blijft zitten

Soms kan iets wat al langer geleden is je nog steeds pijn doen of dwars zitten. Zelfs wanneer je de bovenstaande stappen hebt toegepast.

2 dingen die mij hebben geholpen met die uitdaging zijn:

Praat erover

De kwestie bespreken met iemand uit je omgeving kan je helpen om het te kunnen zien voor wat het daadwerkelijk is.

En om een gezonder perspectief op de situatie te kunnen vinden.

Je gevoel van eigenwaarde verbeteren

Ik heb in de loop van de jaren gemerkt dat een sterker gevoel van eigenwaarde me minder naar beneden haalt en mijn dag dus minder snel kan verpesten.

Ik ben veel minder gevoelig voor de negativiteit van anderen. 

Tip 10 voor meer positiviteit: Start je dag positief

Hoe jij je dag begint bepaalt meestal de toon voor de rest van je dag.

Wees dus voorzichtig met hoe je jouw ochtenden doorbrengt.

Als je direct op volle snelheid aan de slag gaat en daardoor jezelf verliest in toekomstige problemen in je hoofd, dan zal de stress snel toenemen. Evenals het besef van verlies van macht over je leven én negatieve gedachten.

Daarentegen kun je jouw dag ook langzaam beginnen. Bijvoorbeeld met een vrolijk gesprek met je familie of vriend(in) of het besteden van wat tijd aan lezen of luisteren naar inspirerende en nuttige podcasts. Dat kan tijdens het ontbijt of gedurende de rit naar je werk. Dit maakt een groot verschil in hoe jouw dag zal verlopen.

Tip 11 voor meer positiviteit: Ga lekker mindful door de dag

Als je je tijd doorbrengt in het hier en nu, wordt het veel makkelijker om positieve emoties op te roepen en praktisch te blijven over wat je daadwerkelijk in je leven kunt doen.

Wanneer je je verliest in het verleden of de toekomst, zoals velen van ons hebben gedaan, dan worden zorgen heel eenvoudig groter.

Mislukkingen en fouten uit het verleden die zich steeds opnieuw afspelen in je hoofd, slepen je mee in pessimisme.

Door je ‘s morgens langzaam te bewegen en dit gedurende de dag vol te houden, wordt het makkelijker om met je volle bewustzijn te zijn en blijven daar waar jij je bevindt.

Een andere eenvoudige manier om je opnieuw te verbinden met het moment waarin jij je bevindt en daar je volledige aandacht op te richten, is je gedurende een 1-2 minuten met al je zintuigen te concentreren op wat er nu om je heen gebeurt.

Zie het. Hoor het. Ruik het. Voel de zon, de regen of de koude wind op je huid.

Het klinkt misschien als een klein en onbelangrijk ding om te doen. Maar deze vereenvoudigde hernieuwde verbinding met het moment kan een heel positief effect hebben op de rest van je dag.

Wil je jezelf meer verdiepen in een sterkere mindset om je mooiste leven te leven? Misschien is het boek Master Your Mindset dan iets voor jou.

Vergelijkbare berichten