wat is duurzame kleding precies

Wat is duurzame kleding?

Het begrip duurzaamheid hoor je steeds vaker. In een wereld waarin klimaatverandering en de bestrijding daarvan een steeds grotere rol spelen, ontkom je niet aan het begrip duurzaamheid. Duurzame energie, duurzaam voedsel maar ook duurzame kleding wordt steeds belangrijker voor zowel consument als producent. In welvarende landen worden producenten producent door wetgeving gedwongen om duurzaam te produceren. Dikwijls worden productiefaciliteiten dan neergezet in landen waar duurzaamheid en mensenrechten niet zo goed beschermd worden. De wens en eis van consumenten om uitsluitend duurzame producten te kopen kan deze negatieve spiraal doorbreken. Consumenten worden steeds milieubewuster en eisen ook vaker duurzame producten. Volgens het principe de klant is koning, geven steeds meer producenten gehoor aan die wens. Maar wat betekent duurzaam nu eigenlijk en wat is duurzame kleding dan precies? Dat vertellen wij jou in dit artikel, evenals waarom duurzame kleding zo belangrijk is.

Wat betekent duurzaam?

Duurzaam in de context van duurzaam produceren betekent dat iets gemaakt wordt op een manier waarbij het milieu en de natuur zo min mogelijk worden belast. Bij duurzaam produceren wordt dan gekeken naar het gebruik van grondstoffen en het energieverbruik. Een product mag pas duurzaam worden genoemd als het energieverbruik en de benodigde grondstoffen die nodig zijn voor het maken van een voorwerp in balans staan met de draagkracht van de aarde. Het maken van een product mag niet tot gevolg hebben dat er een tekort optreedt van een natuurlijke grondstof. De aarde moet in staat zijn om op een natuurlijke manier voor nieuwe aanwas te zorgen op het moment dat jij weer datzelfde product gaat aanschaffen. Ook mag het productieproces niet plaatsvinden onder milieuvervuilende omstandigheden en mogen de mensen die het product maken niet worden uitgebuit.

Wat is duurzame kleding?

De textielindustrie behoort tot de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1 procent van alle kledingstukken die in de wereld worden gemaakt, zijn op een eerlijke manier tot stand gekomen. Al die andere kledingstukken zijn gemaakt op een manier waarbij het milieu wordt belast en waarbij de mensen die deze kleding maken worden uitgebuit. Deze mensen moeten lange werkdagen maken in onveilige fabrieken voor een hongerloontje. Na een vermoeiende werkweek van zes lange dagen houden deze textielarbeiders nauwelijks geld over als ze hun vaste lasten hebben betaald. 

Voor het maken van kleding wordt voor het grootste gedeelte katoen gebruikt. Hiervoor wordt ten eerste ontzettend veel water voor gebruikt en ten tweede tal van giftige stoffen. Zes procent van alle pesticides en zestien procent van alle insectides worden wereldwijd gebruikt in de globale textielindustrie. Het vele water dat wordt gebruikt in het productieproces wordt na afloop geloosd in de natuur samen met alle chemische stoffen en verfresten. 

Duurzame kleding wordt gemaakt van biologisch katoen of andere milieuvriendelijke grondstoffen zoals bamboe of Tencel. Duurzame kleding wordt bovendien gemaakt door mensen die niet worden uitgebuit. Er wordt geen gebruik gemaakt van giftige stoffen en de textielarbeiders werken onder fatsoenlijke omstandigheden. Ze maken geen lange dagen en ze ontvangen bovendien een salaris waarmee ze boven de armoedegrens uitstijgen.

Waarom duurzame kleding kopen?

Het zijn juist die landen waar grote bedrijven zo makkelijk hun kleding laten maken omdat er geen tot weinig controle is op milieuvervuiling en mensenrechten. Als consument kun jij het milieu en die mensen wel helpen door simpelweg geen oneerlijke kleding te kopen. Hoe minder oneerlijke kleding wordt gekocht, hoe minder er uiteindelijk van gemaakt zal worden. Als er wereldwijd een groot besef komt van al deze misstanden en mensen massaal weigeren om kleding te kopen die niet duurzaam is gemaakt, heeft dat voor een textielfabrikant meer impact dan honderd wetswijzigingen bij elkaar. Wie betaalt, bepaalt. Of in dit geval: wie niet betaalt, bepaalt. 

Vergelijkbare berichten