is duurzame kleding duurder

Is duurzame kleding duurder?

De laatste jaren zijn we met z’n allen wat meer gaan stilstaan bij duurzaamheid en natuurvriendelijkheid. We willen namelijk zorg dragen voor de natuur en onze ecologische voetafdruk verkleinen. Een van de manieren waarop we dit proberen is bijvoorbeeld door minder vlees te eten, of minder plastic te kopen. Ook kan je ook door het aankopen van duurzame kleding jouw steentje bijdragen. Toch bestaat er nog steeds een vooroordeel dat duurzame kleding heel wat duurder is. In dit artikel bekijken we waarom deze kleding wat duurder kan zijn en waarom dit niet altijd een nadeel is.

Duurzame kleding kan duurder zijn omdat het gemaakt is van kwalitatieve materialen 

In tegenstelling tot fast-fashion is duurzame kleding gemaakt uit kwalitatieve materialen die een lange tijd zullen meegaan. Waar je een goedkope broek waarschijnlijk niet langer dan een seizoen kan aandoen voor er gaten in komen, is het voor duurzame kleding net erg belangrijk dat je kledingstukken jarenlang meegaan. Ieder jaar belanden er namelijk enkele duizenden ton aan kledingstukken op de vuilnisbelt. Dit is natuurlijk niet goed voor de natuur. Niet alleen omdat de kleding op de vuilnisbelt belandt, maar ook omdat er heel wat chemicaliën gebruikt worden bij het produceren van goedkope kledingstukken. Indien je investeert in duurzame kleding, investeer je in kledingstukken waar je nog jarenlang plezier van kan hebben. Die ook op een milieuvriendelijke manier gemaakt werden. Win-win dus! 

Duurzame kleding kan duurder zijn omdat het gemaakt is van natuurvriendelijke producten 

Ook kan duurzame kleding wat meer kosten omdat er gebruik werd gemaakt van natuurvriendelijke producten of biologische katoenen en vezels. Vooral biokatoen is momenteel erg populair. Dit katoen wordt op een biologische manier gekweekt en verwerkt. Zodat er geen of enkel natuurlijke pesticiden ingezet worden en het katoen op een ecologische manier geplukt wordt. Heel wat katoenvelden worden namelijk besproeid met chemicaliën die daarna in het grondwater en de waterwegen terecht komen. Daarnaast is het ook zo dat het groeien van biokatoen heel wat minder energie vereist. En het is gezonder voor de grond. Echter kan er minder katoen verbouwd worden. En het verbouwen van biokatoen is net wat arbeidsintensiever. Dit is ook de reden dat biokatoen vaak net dat tikkeltje duurder is. 

Duurzame kleding kan duurder zijn omdat naaisters en fabrieksarbeiders een eerlijk loon krijgen. 

Naast goed voor het milieu is duurzame kleding ook vaak beter voor de mensen die de kleren maken. Fast fashion en goedkope kleding wordt vaak gemaakt in lageloonlanden zoals Bangladesh en India, waar naaisters vaak een erg klein loon ontvangen of in erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Duurzame kledingmerken kiezen er vaak voor om hun naaisters en arbeiders een goed en vooral eerlijk loon te betalen. Dit zorgt ervoor dat jij je kleding misschien wat duurder betaalt in de winkel, maar dat je een groot verschil kan maken in derdewereldlanden. 

Duurzame kleding kan duurder zijn omdat men constant investeert in onderzoek naar duurzame en natuurvriendelijke producten. 

Ook investeren de meeste merken die duurzame kleding aanbieden vaak in onderzoek naar duurzame en natuurvriendelijke producten. Zo zijn het bijvoorbeeld vooral de chemicaliën die gebruikt worden in de productie van fast fashion kleding die erg slecht zijn voor het milieu. Ecologische en duurzame merken zijn dan ook constant in de weer om dit soort chemicaliën de wereld uit te helpen en om onderzoek te financieren dat ervoor zorgt dat natuurvriendelijke chemicaliën goedkoper aangeboden kunnen worden zodat ook fast fashion merken voor een betere en duurzame toekomst kunnen kiezen. De enkele euro’s meer die je betaalt voor duurzame kleding, helpen om de kledingindustrie een tikkeltje duurzamer te maken. 

Duurzame kleding kan duurder zijn omdat het op kleinere schaal geproduceerd wordt 

Tot slot produceren fast fashion merken hun kleding op erg grote schaal. Waar kleinere merken enkele duizenden stuks van een model bestellen loopt dit bij fast fashion merken vaak op tot de tienduizenden of honderdduizenden stuks. Natuurlijk is het zo dat het goedkoper is om kleding op grote schaal te produceren. Zo kunnen mallen, dure zeefdruk platen en arbeidsintensieve machine instelling keer op keer gebruikt worden.

Daarnaast is het ook vaak het geval dat duurzame kleding voor een groot deel met de hand wordt vervaardigd om er zo voor te zorgen dat alle stukken van hoge kwaliteit zijn en lang kunnen meegaan. Zoals hierboven reeds vermeld draait een groot deel van duurzaamheid wanneer het op kleding aankomt om kwaliteit zodat je niet elk seizoen weer een nieuwe broek of een nieuw paar schoenen hoeft te kopen. Handgemaakte kleding is intensiever en dus ook duurder om te maken, maar gaat wel een hele tijd langer mee waardoor je op lange termijn toch heel wat geld kan uitsparen. 

Vergelijkbare berichten