Gratis verzending boven de €70.00

Waarom biologisch katoen?

Biologisch katoen of ook wel Biokatoen genoemd, is geproduceerd en gecertificeerd volgens biologische landbouwnormen. De productie ervan ondersteunt de gezondheid van bodems, ecosystemen en mensen door natuurlijke processen te gebruiken in plaats van kunstmatige inputs. Het is een kenmerk van Slow Fashion. Belangrijk is dat de biologische katoenproductie het gebruik van giftige chemicaliën of GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) niet toestaat. In plaats daarvan combineert het traditie, innovatie en wetenschap om de gedeelde omgeving ten goede te komen en een goede kwaliteit van leven voor alle betrokkenen te bevorderen.

5 Voordelen van Biologisch katoen

Vermindert de ecologische voetafdruk
Men gebruikt bij de teelt geen giftige chemicaliën. Het tast de bodem niet aan, heeft minder invloed op de lucht en gebruikt 71% minder water en 62% minder energie. Conventioneel katoen gebruikt ongeveer 16% van de insecticiden ter wereld en 7% van de pesticiden.

Een model voor de toekomst
Tegen 2025 kan twee derde van de wereldbevolking te maken krijgen met watertekorten. Maar biologisch katoen is voor 80% regen gevoed, waardoor de druk op lokale waterbronnen wordt verminderd. De afwezigheid van chemicaliën betekent ook dat water schoner en veiliger is. In waterarme gebieden kweekt men conventioneel katoen met behulp van irrigatie. Het kost 2.700 liter water om een ​​conventioneel katoenen T-shirt te maken.

Eerlijke prijs voor duurzaamheid
Wanner je biologisch katoen koopt, investeer je in waterbesparing, schonere lucht, betere grond en het levensonderhoud van landbouwers. De prijs is daarom soms, maar niet altijd, hoger. Met de toenemende vraag zullen er echter meer keuzes beschikbaar komen.

Stimuleert veilig werken en beter levensonderhoud
Het verbouwen van houdt boeren en hun gezinnen veilig. De boer stelt zichzelf niet bloot aan giftige chemicaliën in het veld of via hun voedsel- en watervoorziening. Het betekent ook dat boeren meer dan één gewas verbouwen dat hun voedsel en inkomen aanvult.

Beïnvloedt ons voedselsysteem
Biologisch katoen wordt geteeld uit organische zaden. Katoenzaadolie wordt gebruikt in een verscheidenheid aan voedselproducten zoals koekjes, chips en plantaardige olie, en wordt ook aan het vee gevoerd. Dus hoewel katoenvezel niet iets is dat we in ons lichaam stoppen, kan het bijproduct zijn weg vinden naar onze voeding.

Je kunt een verschil maken met Biologisch Katoen

Zorgen voor de wereld en de mensen waarmee we het delen, is een levenskeuze. Het kiezen van biologisch katoen maakt deel uit van deze keuze. In 2015 werd wereldwijd 26 miljoen ton katoen geproduceerd, grotendeels voor de kledingindustrie. Organisch katoen is minder dan 1% hiervan. Door voor de voorgenoemde optie te kiezen ten opzichte van conventioneel katoen, heb je de koopkracht om merken, fabrikanten en zelfs landbouwers te beïnvloeden. Wanneer je kiest voor biologisch katoen in plaats van conventioneel, kun je voor elk kledingstuk mogelijk water-, energie- en koolstofemissies besparen. Het lijkt misschien niet veel, maar begin met het optellen van de potentiële impact die je zou kunnen met je t-shirts.

Besparing per t-shirt

  • 436 liters water 
  • 60W gloeilamp aan voor 1 uur
  • Het rijden van een gemiddelde auto voor 1km
  • Giftige chemicaliën die een slechte invloed hebben op de bodem, het ecosysteem en de mensen 

Checklist Biologsich Katoen

  • Kies biologisch katoen – De volgende keer dat je winkelt voor katoenen kleding kies dan voor biologisch katoen
  • Check de certificering – Zorg ervoor dat je biologische katoenen kleding gecertificeerd is door het label na te kijken
  • Deel het met de rest van de wereld – Praat erover met vrienden en family
  • Vraag naar biologisch katoen – Vertel je favoriete merken dat je meer biologisch katoen in hun producten wilt zien.

Bron: Textile Exchange

10%

Korting, speciaal voor jou 🎁

Sluit je aan bij CLUB DU LOBI (Club van de Liefde) om exclusieve korting te ontvangen en blijf op de hoogte van onze nieuwste producten & aanbiedingen!

Geen spam. Beloofd.

✅ Made-To-Order

Om overproductie te voorkomen

✅ Gratis verzonden

Bij bestellingen boven de €70,-

✅ Betaal veilig & eenvoudig

Met iDeal, Creditcard of Klarna

✅ Vandaag besteld ≠ morgen in huis

Verzonden binnen 5-7 werkdagen