wat-is-slow-fashion

Slow Fashion: Wat betekent dat nou precies?

wat-is-slow-fashion

Slow Fashion kenmerkt zich door tijdloze kleding. De tegenhanger hier van is Fast Fashion. Die gaat juist in op de trends van nu. Vooral geassocieerd met wegwerpgedrag en oneerlijke handel. Slow Fashion houdt rekening met de processen en de middelen die nodig zijn om kleding te maken en is vooral gericht op duurzaamheid. Het lijkt misschien op gespannen voet te staan met het concept van mode, dat trendgevoelig is. Slow Fashion is echter helemaal niet anti-mode. Je komt de kledingstukken zelfs tegen op de catwalks en in de mooiste high-end winkels.

Slow Fashion gaat om het kopen van kledingstukken die van betere kwaliteit zijn en langer meegaan. Het zijn kledingstukken die gemaakt zijn met een eerlijke behandeling van mensen, dieren en de planeet in het achterhoofd. Maar wat betekent Slow Fashion nou precies?

Het begin van Slow Fashion

De laatste jaren is er een golf van verandering in de mode-industrie ontstaan. Deze verandering is aangedreven doordat de gevolgen van Fast Fashion voor de planeet, mensen en de dieren steeds meer duidelijk werden. Steeds meer merken proberen zich bezig te houden met duurzaamheid en verwerpen de principes van Fast Fashion. Er werd steeds meer gezocht naar een duurzamere benadering voor het maken van kleding.

De term ‘Slow Fashion’ is heel organisch ontstaan. De term is bedacht door Kate Fletcher van het Centre for Sustainable Fashion in navolging van het fenomeen van de ‘slow food’ beweging. Deze beweging wordt gezien als de tegenhanger van fast food, en zorgt er voor dat we bewuster om gaan met de oorsprong van ons voedsel. Net als bij deze beweging zag Fletcher de behoefte om ook in de mode-industrie een ‘slow’ versie te creëren.

Slow Fashion verzet zich tegen het snelle mode model dat zo’n 20 jaar geleden ontstond. Het is goed om te benadrukken dat dit 100% noodzakelijk is, met merken als H&M die 12 ton onverkochte kledingstukken per jaar verbranden. Dit ondanks de voortdurende inspanningen op het gebied van duurzaamheid bij dit modebedrijf.

Een (groeiende) beweging

Voor de industriële revolutie werden kledingstukken lokaal ingekocht en geproduceerd. Mensen kochten duurzame kleding die ze voor lange tijd konden gebruiken, of maakten hun eigen kleding uit het textiel en de middelen die ze tot hun beschikking hadden.  De kleding weerspiegelde de plaats en de cultuur van de mensen die ze droegen.

De moderne Slow Fashion zorgt er voor dat een aantal van deze oude manieren van kleding maken weer terugkomen. Het zorgt er voor dat we gestimuleerd worden om minder kleding te kopen maar wel met een hogere kwaliteit. Kleding dat gemaakt wordt met meer duurzame processen en dat minder vaak gemaakt wordt. Het legt de nadruk op de kunst van het kleding maken en viert de vaardigheden van de ambachtslieden die ze maken.

Deze beweging heeft de laatste jaren steeds meer steun gekregen, vooral omdat de consument een hogere duurzaamheid en ethische normen eist. Uit onderzoek blijkt dat 19% van de fast fashion gerelateerde zoektermen gekoppeld zijn aan het milieu, ethiek en duurzaamheid.

Enkele kenmerken van Slow Fashon

Wat belangrijk is om te weten is dat Slow Fashion een term is die niet een vaste en duidelijke oorsprong heeft, er is geen wetenschap aan vooraf gegaan en het heeft dus ook niet een exacte betekenis. Het gaat om een beweging van gelijkgestemde mensen die dezelfde waarden nastreven.

Deze waarden zijn:

  1.   Goed: Zorgen voor kleding die kwalitatief goed is.
  2.   Vriendelijk: Kleding dat geproduceerd wordt zonder slecht te zijn voor milieu, mens en dier.
  3.   Fairtrade: Zorgen voor toegankelijke verkoopprijzen, terwijl de hele keten ook een eerlijk deel krijgt.
  4.   Minder: Wees bewust van de kledingstukken die je koopt en schaf ook je kleding weloverwogen aan.

Naast deze waarden zijn er ook andere acties die aanhangers van Slow Fashion nemen, namelijk: het kopen van tweedehands kleding, het herontwikkelen van oude kleding, het produceren van de eigen kleding en het hebben van kleding die van goede kwaliteit is en langer mee gaat.

Slow Fashion merken hebben ook nog eigen kenmerken, namelijk:

–  Gemaakt van hoogwaardige, duurzame materialen;

–  Vaak in kleinere (lokale) winkels in plaats van grote winkelketens;

–  Lokale herkomst, productie en verkoop van kledingstukken;

–  Weinig kleding, specifieke stijlen per collectie, die twee of maximaal drie keer per jaar worden uitgebracht.

Slow Fashion is geen term die geclaimd kan worden, dus het is vooral aan de merken zelf om te bepalen of zij zich een Slow Fashion merk mogen noemen. Het is daarom voor jou als consument erg belangrijk om zelf research te doen of een merk echt Slow Fashion is of dat het wordt ingezet als verkooptruc.


Wij van BLL THE LABEL leveren op onze eigen manier een bijdrage. Bekijk onze kledingstukken vervaardigd van 100% Biologisch katoen.

Vergelijkbare berichten