lobi-blog-motivatie

Motivatie: hoe werkt dat?

Motivatie is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het is wat ons aanzet om dingen te doen en onze doelen te bereiken. Het kan van binnenuit komen. Denk aan de beter worden in iets wat we graag doen. Het kan ook van buitenaf, zoals de drang om een bepaald salaris te verdienen.

Er zijn verschillende manieren om ons te motiveren. Een beloning of doel kan een grote motivator zijn. Ook het hebben van een plan of stappen om onze doelen te bereiken kan ons helpen om gemotiveerd te blijven. Sociale steun van vrienden en familie kan ook een grote rol spelen bij het behouden van onze motivatie.

Het is belangrijk om onze motivatie hoog te houden. Want als we niet gemotiveerd zijn, kan het moeilijk zijn om dingen te bereiken die we graag willen. Het is daarom goed om af en toe stil te staan bij wat ons motiveert. En om onszelf te vragen of we op de goede weg zijn om onze doelen te bereiken. Als we onze motivatie hoog houden, zullen we succesvoller zijn en meer voldoening uit ons leven halen.

Intrinsiek gemotiveerd

Intrinsieke motivatie is een vorm van motivatie die vanuit jezelf komt en die niet gekoppeld is aan externe beloningen of straffen. Het is het gevolg van een innerlijke drang om iets te doen, bijvoorbeeld omdat je iets leuk of interessant vindt, of omdat je iets wilt leren of verbeteren.

Intrinsieke motivatie wordt vaak gezien als de meest duurzame vorm, omdat het niet afhankelijk is van externe factoren. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je iets omdat je het zelf wilt, niet omdat je ervoor beloond wordt of omdat je bang bent voor straf. Dit kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft, ook als er obstakels opduiken.

Daarnaast kan intrinsieke motivatie ook leiden tot een groter gevoel van bevrediging en voldoening, omdat je iets doet omdat het voor jou belangrijk is en omdat je het zelf wilt.

Er zijn verschillende manieren om je intrinsieke motivatie te verhogen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Iets doen wat je leuk of interessant vindt
  • Je eigen doelen stellen en de vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken
  • Actief meedoen en betrokken zijn bij het proces
  • Een gevoel van zelfbewustzijn en zelfbeheersing hebben
  • Een positieve en ondersteunende omgeving hebben

Het is belangrijk om te onthouden dat intrinsieke motivatie niet altijd aanwezig is en dat het normaal is om af en toe externe beloningen of straffen nodig te hebben om gemotiveerd te blijven. Het is echter wel belangrijk om een balans te vinden en om ervoor te zorgen dat je voldoende intrinsiek gemotiveerd bent om op de lange termijn gemotiveerd te blijven.

Extrinsiek gemotiveerd

Extrinsieke motivatie is een vorm van motivatie die vanuit de omgeving komt en die gekoppeld is aan externe beloningen of straffen. Het is het gevolg van iets doen omdat je ervoor beloond wordt of omdat je bang bent voor straf.

Extrinsieke motivatie kan op verschillende manieren worden gegeven, zoals:

  • Geld: bijvoorbeeld een salaris of een bonus
  • Beloningen: bijvoorbeeld een cadeau of een lofwoord
  • Straffen: bijvoorbeeld een boete of een negatief oordeel

Extrinsieke motivatie kan in sommige gevallen effectief zijn om iemand aan te zetten tot actie. Het kan echter ook leiden tot een gebrek aan intrinsieke motivatie en tot een gebrek aan bevrediging en voldoening. Als je alleen gemotiveerd bent door externe beloningen, kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven als die beloningen wegvallen.

Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie en om ervoor te zorgen dat je voldoende intrinsiek gemotiveerd bent om op de lange termijn gemotiveerd te blijven. Dit kan bijvoorbeeld door het stellen van doelen die relevant zijn voor jou en die je zelf wilt behalen, en door regelmatig tijd te maken voor dingen die je leuk vindt.

Vergelijkbare berichten