blog-bllthelabel-no-spang

Wat betekent No spang?

Als je ooit in Suriname bent geweest, of als je Surinaamse vrienden hebt, dan heb je waarschijnlijk de uitdrukking ‘No spang’ gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk? En waar komt het vandaan? In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op deze populaire Surinaamse uitdrukking en ontdekken we hoe het wordt gebruikt in verschillende situaties.

Wat betekent ‘No spang’?

‘No spang’ is een Surinaams-Nederlands Creoolse uitdrukking die betekent ‘geen stress’ of ‘maak je geen zorgen’. Het is afgeleid van het Engelse woord ‘no’ en het Sranan Tongo-woord ‘spang’, wat ‘gespannen’ of ‘zenuwachtig’ betekent. Dus eigenlijk betekent het letterlijk ‘geen spanning’.

Hoe wordt ‘No spang’ gebruikt?

‘No spang’ wordt gebruikt om iemand gerust te stellen of om te zeggen dat er geen reden is om je zorgen te maken. Het kan worden gebruikt in verschillende situaties, bijvoorbeeld:

  • Als iemand te laat is: “No spang, ik heb nog tijd”
  • Als iemand zich zorgen maakt over iets: “No spang, het komt wel goed”
  • Als iemand stress heeft over iets: “No spang, relax”

‘No spang’ kan ook worden gebruikt als begroeting, vergelijkbaar met ‘hallo’ of ‘hoi’. Bijvoorbeeld: “No spang, alles goed?”

Waar komt het vandaan?

De oorsprong van is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld te zijn ontstaan tijdens de koloniale tijd in Suriname, toen de slaven verschillende talen en dialecten leerden om met elkaar te communiceren. Het woord ‘spang’ komt oorspronkelijk uit het Sranan Tongo, de taal die werd gesproken door de Afro-Surinaamse bevolking. Het Engelse woord ‘no’ werd waarschijnlijk toegevoegd door de Nederlandse kolonisten, die ook Engels spraken.

Hoe wordt hetgebruikt in de hedendaagse Surinaamse cultuur?

Het is nog steeds een veelgebruikte uitdrukking in de Surinaamse cultuur en wordt door veel Surinamers dagelijks gebruikt. Het wordt ook gebruikt door mensen van Surinaamse afkomst die in Nederland wonen. Het wordt vaak gezien als een uitdrukking van de relaxte en positieve houding die veel Surinamers hebben.

Al met al, een geweldige uitdrukking die een belangrijk onderdeel is geworden van de Surinaamse cultuur. Het betekent niet alleen ‘geen stress’, maar ook ‘relax’, ‘maak je geen zorgen’, ‘het komt wel goed’ en nog veel meer. Of je nu in Suriname bent of ergens anders ter wereld, deze uitdrukking is een geweldige manier om te laten zien dat je positief en relaxt bent, zelfs in stressvolle situaties.

Dus als je de volgende keer de uitdrukking hoort, weet je nu precies wat het betekent en waar het vandaan komt. Maar nog belangrijker, je begrijpt nu ook de positieve en relaxte houding die deze uitdrukking vertegenwoordigt. Dus maak je geen zorgen en blijf relaxt, want met ‘No spang’ komt alles wel goed!

Vergelijkbare berichten