Wat is eigenlijk het verschil tussen eerlijke en duurzame kleding? Hoewel met deze termen vaak hetzelfde wordt bedoeld, is de betekenis toch echt anders. Niet zo verwonderlijk, want de wereld van kleding draait vandaag de dag voornamelijk om deze twee begrippen. Gelukkig maar. Want het mag best allemaal wat meer verantwoord. In dit artikel vertellen we je precies wat het verschil is tussen tussen deze twee veelgebruikte termen.
Wat is duurzame kleding?
Kleding is duurzaam wanneer er tijdens de productie rekening wordt gehouden met het milieu. Denk daarbij aan de invloed van de gebruikte materialen en chemicaliën op onze leefomgeving en het gehanteerde productieproces. Van materiaalgebruik en arbeidsomstandigheden, tot aan de afstand die een kledingstuk aflegt. Bijvoorbeeld van fabriek tot consument. T-shirts zijn ook duurzaam wanneer ze bijvoorbeeld diervriendelijk worden vervaardigd. De uitdrukking heeft ook alles te maken met tijdloze designs en de kwaliteit van de kleding. Duurzaam betekent dus ook een langere levensduur. De vraag: “wat is duurzame kleding?”, kan dus eigenlijk niet met één woord worden omschreven.
En wat verstaan we onder eerlijke kleding?
Eerlijke kleding heeft echt een andere betekenis. Met deze term worden vooral de arbeidsomstandigheden bedoeld. Als we katoenen truien als voorbeeld nemen, krijgt de katoenboer een eerlijke prijs voor zijn product. Dat geldt ook voor de ontwerpers en andere werknemers binnen het productieproces. Deze kleding wordt gefabriceerd binnen een werkomgeving die tegemoet komt aan de gestelde veiligheidseisen. Productiemedewerkers ontvangen niet alleen een eerlijk loon, maar profiteren ook van goede arbeidsvoorwaarden.
Het productieproces van duurzame kleding
Hoe maak je duurzame kleding? Het productieproces verschilt enorm met de manier waarop industriële textiel wordt gemaakt. Zoals aangegeven wordt er dus rekening gehouden met het materiaal en factoren die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Zo weten we allemaal dat kleding van polyester of nylon niet duurzaam kan worden gemaakt. En hoewel je anders zou vermoeden, is ook wol geen duurzaam product. Schapen moeten nou eenmaal gedrenkt en gevoerd worden. Ook hebben ze bewegingsruimte nodig. Wol is dus wél een natuurproduct, maar mag feitelijk gezien niet worden aangemerkt als duurzaam.
Materialen die kunnen worden gebruikt voor duurzaam textiel
Duurzame hoodies kunnen gemaakt zijn van nieuw materiaal, maar ook van gerecyclede stoffen. Dus ook circulariteit speelt een rol binnen de productie van duurzame kleding. Andere veel gebruikte grondstoffen zijn hennep en bamboe. Dit materiaal kan biologisch worden gekweekt en groeit ontzettend snel. Hennep heeft zelfs zuiverende eigenschappen. De bodem wordt dus niet vervuild. Ook linnen en lyocell vallen onder duurzaam materiaal. Mits de kleding natuurlijk ook op een verantwoorde manier wordt geproduceerd.
Deze verantwoorde kledingstukken voorzien je ook nog eens van een aantal voordelen. De gebruikte materialen hebben ademende eigenschappen en veroorzaken geen huidirritaties. Daarnaast kun je deze natuurlijk materialen gerust op een lage temperatuur wassen. Minder milieubelastend dus! Ook hoef je minder vaak te strijken en drogen ze sneller aan de waslijn.
En hoe zit dat met de prijsverschillen?
Er zijn prijsverschillen tussen duurzame kleding en fast fashion. Met “snelle” fashion bedoelen we kleding die in enorme aantallen wordt geproduceerd. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden in onveilige kledingfabrieken. Deze kleding vind je veelal bij de grote en bekende modeketens. Des te hoger de productieaantallen, des te minder jij voor je kledingstuk betaald. De kwaliteit laat in de meeste gevallen wel te wensen over.
Je zult dus sneller tot een nieuwe aankoop moeten overgaan. Als je de prijs van een fast fashion en duurzaam item vergelijkt, dan is het prijskaartje van duurzame kleding over het algemeen hoger. Mede omdat niet duurzaam textiel vaak in grote aantallen wordt geproduceerd. Bij een duurzaam kledinglabel is dat vaak niet het geval.
En omdat duurzame truien, shirts of hoodies wél op een bewuste en verantwoorde manier worden gemaakt, betekent dit ook dat werknemers profiteren van een eerlijk loon en correcte arbeidsvoorwaarden. Moet duurzame kleding altijd duurder zijn? Feitelijk gezien kun je stellen dat duurzaam geproduceerd textiel niet te duur is, maar fast fashion te goedkoop. Daarbij komt ook nog eens dat je duurzame mode langer kunt dragen. Ook op zoek naar een goed gevoel? Bezoek dan de duurzame webshop van BLL The Label. laat je verbazen door ons te gekke assortiment en scoor jouw favoriete hoodie of trui vandaag nog.