Gratis verzending boven de €70.00

positieve gezondheid

Positieve gezondheid: mijn visie op welzijn

Wat betekent “gezond zijn” voor jou? Is het alleen maar gezond zijn zonder ziekte? Professor Tim Huijts van de Universiteit Maastricht zegt dat “Positieve Gezondheid” meer is. Het gaat over het goed kunnen omgaan met het leven en zelf bepalen hoe je gezond blijft.

Maar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe pak je het aan om positief en gezond te blijven?

Kernpunten

 • Positieve Gezondheid gaat verder dan de afwezigheid van ziekte
 • Het omvat zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren
 • Positieve Gezondheid biedt inzicht in de algehele balans van iemands welzijn
 • De benadering stimuleert mensen om eigen regie te voeren over hun gezondheid
 • Positieve Gezondheid wordt steeds meer omarmd in de zorg, zoals in de verloskundige zorg

Wat is Positieve Gezondheid?

Positieve gezondheid is meer dan alleen fysiek welzijn. Het gaat ook over je gevoelens en gedachten. Met een vragenlijst kun je zien hoe je in zes gebieden doet: lichaam, geest, zin, leven, samenwerken en dagelijks doen. Deze gebieden zijn vaak als een ‘spinnenweb’ te zien.

Positieve Gezondheid kijkt naar gezondheid op een andere manier. Je bent gezond als je positief omgaat met het leven. Dit betekent fysiek, geestelijk en sociaal goed zijn.

Definitie en Dimensies

Deze visie kwam van Machteld Huber, een arts en onderzoeker. Zij zegt dat gezond zijn betekent je aan te passen aan het leven. Dit vraagt om veerkracht en zelfstandigheid.

De zes dimensies van Positieve Gezondheid zijn:

 • Lichaamsfuncties: hoe goed je fysiek functioneert
 • Mentaal welbevinden: je psychische gesteldheid en emotionele toestand
 • Zingeving: het ervaren van betekenis en doel in je leven
 • Kwaliteit van leven: hoe je je algehele welzijn ervaart
 • Meedoen: de mate waarin je participeert in sociale activiteiten
 • Dagelijks functioneren: hoe goed je in staat bent om je dagelijkse taken uit te voeren

Door deze dimensies te begrijpen, krijg je een compleet beeld van je gezondheid. Dit helpt je om te werken aan verbeteringen waar dat nodig is.

“Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” – Machteld Huber

Het Belang van Positieve Gezondheid

Positieve gezondheid is meer dan een doel. Het is een manier om het gesprek over gezondheid anders te starten. Door te zeggen wat je belangrijk vindt, kun je zelf bepalen hoe je je welzijn verbetert. Dit kan zijn door meer sociale contacten, meer beweging, of meer zingeving in je leven.

Positieve gezondheid geeft je eigen regie over je gezondheid en welzijn.

De laatste jaren is positieve gezondheid erg populair in de gezondheidszorg in Nederland. Het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) speelt een grote rol in deze verschuiving. Ze helpen de focus te verleggen van ziekte naar gezondheid en welzijn. Dit komt door de toenemende fysieke en mentale uitdagingen en de beperkingen in de zorg.

Positieve gezondheid is over het vermogen om met uitdagingen om te gaan en regie over je leven te houden. Het omvat zes belangrijke aspecten: lichamelijk welbevinden, psychisch welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren. Deze benadering helpt ons om mensen een betekenisvol leven te geven en de gezondheidszorgkosten te verlagen.

Positieve gezondheid laat mensen hun welzijn zelf beheren. Dit leidt tot zingeving en een betekenisvol leven. Door deze aanpak te gebruiken, kunnen we de uitdagingen in de gezondheidszorg aanpakken en een toekomst creëren.

Positieve Gezondheid in de Praktijk

Wil je positieve gezondheid in de praktijk brengen? Er zijn veel opties. Een effectieve methode is het maken van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit geeft je inzicht in je gezondheid en welzijn. Zo kun je zelf bepalen hoe je je welzijn kunt verbeteren.

Positieve Gezondheid

Je kunt ook de website van het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH) bezoeken. Daar vind je een vragenlijst. Deze geeft inzicht in wat voor jou belangrijk is op de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Zo kun je zelf beslissen hoe je gezondheidsomgeving wordt ingericht.

Tim Huijts, hoogleraar Positive Health at Work aan de Universiteit Maastricht, vertelt over Positieve Gezondheid in de praktijk. Hij benadrukt het belang van een persoonsgerichte aanpak. Veel huisartsen in Nederland volgen trainingen bij Vilans om deze benadering te leren.

Positieve Gezondheid wordt steeds meer in het zorglandschap gebruikt. Het is een kernbegrip in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024. Meer en meer zorgverleners richten zich op de zelf inzicht in gezondheid van de patiënt.

De Kracht van Positief Denken

Positief denken is erg belangrijk voor je gezondheid. Het helpt je om je mentale gezondheid en welzijn te verbeteren. Door te focussen op positieve affirmaties, optimisme en veerkracht, kun je je leven beter aan.

Studie toont aan dat positief denken je emotioneel welzijn verbetert. Het maakt je mentaal sterker, stimuleert motivatie en vermindert stress. Het is belangrijk om negatieve gedachten te herkennen en positief te denken.

Optimistische mensen zijn vaak gezonder. Dit laat zien dat positief denken goed is voor je lichaam. Het is belangrijk om ruimte te maken voor emoties en positieve zelfspraak.

Positief denken betekent niet dat je negatieve gedachten verget. Het gaat erom bewust om te gaan met deze gedachten. Mentale training helpt je om negatieve gedachten te stoppen.

Studie laat zien dat een positieve mindset goed is voor je gezondheid. Negatieve gedachten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Positieve gedachten versterken je immuunsysteem.

Stress door negatieve gedachten kan leiden tot fysieke problemen. Positieve gedachten verminderen stress en verbeteren je gedrag. Dankbaarheid draagt bij aan je gezondheid en geluk.

Een positieve mindset trekt positieve dingen aan. Het is belangrijk om negatieve gedachten te herkennen en positief te denken. Lachen helpt je om positief te blijven.

Positiviteit is aanstekelijk. Het draagt bij aan een positieve dag. Negativiteit kan ook aanstekelijk zijn. Het is belangrijk om je eigen mindset te bepalen.

Positief denken vraagt tijd en oefening. Enkele tips om positief te blijven: waardeer wat je hebt, wees lief voor jezelf, lach veel, vermijd negatief gezelschap. Online trainingen kunnen je helpen om positief te blijven.

Conclusie

Positieve Gezondheid kijkt verder dan alleen ziekte of gezondheid. Het laat mensen hun regie over hun welzijn nemen. Ze richten zich op zes belangrijke gebieden: lichaam, geest, zin, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Door deze aanpak kunnen mensen beter omgaan met uitdagingen. Zo verbeteren ze hun welzijn.

Positieve Gezondheid maakt het makkelijker om over gezondheid te praten. Het helpt mensen om zelf actie te ondernemen voor een gezonder leven. Mijn visie op welzijn is dat deze aanpak het welzijn aanzienlijk kan verbeteren.

Door de zes dimensies van Positieve Gezondheid te volgen, krijgen mensen meer eigen regie. Dit kan het welzijn van iedereen verbeteren. Het kan ook de kosten voor de gezondheidszorg verlagen.

FAQ

Wat is Positieve Gezondheid?

Positieve Gezondheid kijkt naar gezondheid vanuit zes hoeken: lichaam, geest, zin, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Het helpt mensen om met uitdagingen om te gaan en hun welzijn zelf in de hand te nemen.

Wat is de missie van het Institute for Positive Health (iPH)?

Het iPH wil Positieve Gezondheid groter maken. Ze delen kennis om de beweging te versterken.

Hoe kan ik aan de slag gaan met Positieve Gezondheid?

Begin met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) maken of vul een vragenlijst op de iPH-site in. Zo ontdek je wat je belangrijk vindt en wat je kunt doen om beter te worden.

Wat is de rol van positief denken binnen Positieve Gezondheid?

Positief denken is erg belangrijk. Het helpt je mentale gezondheid en welzijn te verbeteren. Door positief te denken, kun je negatieve gedachten omzetten in iets positievers.

Hoe draagt Positieve Gezondheid bij aan mijn welzijn?

Positieve Gezondheid ziet gezondheid als meer dan alleen afwezigheid van ziekte. Het geeft mensen de kans om hun welzijn te verbeteren door zich te richten op zes belangrijke gebieden. Zo kunnen ze beter omgaan met uitdagingen en hun welzijn verbeteren.

Ook relevant

✅ Made-To-Order

Om overproductie te voorkomen

✅ Gratis verzonden

Bij bestellingen boven de €70,-

✅ Betaal veilig & eenvoudig

Met iDeal, Creditcard of Klarna

✅ Vandaag besteld ≠ morgen in huis

Verzonden binnen 5-7 werkdagen