Geschatte leestijd: 7 minuten
Als het gaat over Slow Fashion dan hebben we het over duurzame kleding. Het idee om vanuit niets duurzame kleding aan te schaffen is zonder twijfel een hele uitdaging. Je hebt het vooruitzicht dat je niet meer de merken kan dragen die je gewend bent. Dit zie je als een belemmering in je keuzes wat trends betreft. Ook moet je meer geld uitgeven dan je gewend bent.
Al deze zorgen zijn uiteraard terecht. Het is niet zo lastig als dat je denkt om een duurzame kledingkast te beginnen. Op de lange termijn is dit het ook zeker waard! Hieronder hebben we 10 tips van experts verzameld om zonder al te veel moeite een duurzame garderobe te creëren.
Inhoudsopgave
- Tip 1 | De 30 keer dragen test
- Tip 2 | Wees beter geïnformeerd over (niet) duurzame kleding
- Tip 3 | Verander je houding ten opzichte van winkelen
- Tip 4 | Investeer in seizoensgebonden duurzame kleding
- Tip 5 | Doneer de kleding die je niet meer draagt
- Tip 6 | Zorg voor je (duurzame) kleding zodat ze langer mee gaan
- Tip 7 | Leer zelf kleding te repareren (of zoek een goede kleermaker)
- Tip 8 | Ga voor kwaliteit boven kwantiteit
- Tip 9 | Pas aan hoe je je geld uitgeeft
- Tip 10 | Verander je perspectief
Tip 1 | De 30 keer dragen test
Livia Firth, de oprichter van Eco Age (een bedrijf dat merken certificeert voor hun duurzaamheid), begon de #30Wears campagne. Dit ter aanmoediging van een bewuste aankoop. Dat we kledingitems kopen als we zeker weten dat we het gaan dragen.
Voor iedere aankoop ga je bij jezelf na: ‘Zal ik dit item 30 keer dragen?’ Als het antwoord ja is, koop het dan. Het zal je echter verbazen hoe vaak je nee zegt.
Probeer af te wijken van het kopen van dat ene statement piece (kledingstuk). Het ene item waarvan je weet dat je het maar 1 keer gaat dragen. Investeer in plaats daarvan in een item met een langere levensduur. Dit item kun je dan vaker dragen. Kies voor meer veelzijdige stukken. Kledingstukken die op verschillende manieren kunnen worden gestyled. In plaats van dat ene item waarvan je weet dat het binnenkort weer uit de mode zal raken.
Tip 2 | Wees beter geïnformeerd over (niet) duurzame kleding
Een van de meest lastige dingen aan het meer duurzaam zijn is weten waar je moet beginnen. En dus ook waar je je duurzame kleding koopt. In deze tijd is het echter veel gemakkelijker dan wat het ooit was. Er zijn namelijk bijzonder veel merken die handelen met duurzaamheid in het achterhoofd.
Doe van tevoren een beetje onderzoek om een handvol merken te vinden waar je van houdt en begin vanaf daar. Na een tijdje is je kennisportfolio gegroeid. Dan heb je een hele reeks aan merken om uit te kiezen.
Het wordt steeds belangrijker om te weten wie onze kleding maakt. De makers maken deel uit van ons leven als wij van hun leven. Transparantie is de sleutel als het gaat om duurzaamheid. Zorg er dus voor dat je er achter komt waar een merk hun materialen vandaan haalt. Kijk ook waarvan de kleding wordt gemaakt en hoe duurzaam hun productieproces is.
Tip 3 | Verander je houding ten opzichte van winkelen
Elk nieuw gemaakt kledingstuk heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk bij de productie. Daarentegen, de hoeveelheid nieuwe energie die nodig is om vintage kleding te produceren is nul. Vintage kleding speelt een grote rol bij het verduurzamen van mode en het verkleinen van de wereldwijde voetafdruk. Hieronder valt dus de 132 miljoen ton steenkool die jaarlijks gebruikt wordt door de productie van nieuwe vezels. Ook het verven en bleken van kledingstukken en de 6-9 biljoen liter water dat gebruikt wordt door de industrie.
Een andere milieuvriendelijke manier om je garderobe up-to-date te houden is door te kiezen voor Kleding huren. Aangezien elke jaar 300.000 ton aan ongewenste kleding wordt weggegooid. Iemand z’n huidige garderobe kan bijdragen aan de circulaire industrie. Dat is een stap is naar een duurzamere toekomst.
Wat is het concept van de circulaire industrie? Het is een economisch systeem dat gericht is op het minimaliseren van afval en het optimaal benutten van hulpbronnen. Het daagt de lineaire productielijn van de mode uit, die eindigt met het weggooien van kleding op een vuilnisbelt. Het gebruik van verhuurplatforms zorgt ervoor dat er minder nieuwe kleding gekocht hoeft te worden worden. Wat dus betekent dat we onze planeet minder verwoesten.
Tip 4 | Investeer in seizoensgebonden duurzame kleding
Koop alleen kleding waarvan je zeker weet dat je ze vaker in het jaar kunt dragen. Geef niet elk jaar een fortuin uit aan een nieuwe zomergarderobe als de zon maar 14 dagen per jaar schijnt. Als voorbeeld dan maar. Je zal niet voldoen aan de 30-Wear test. Geef in plaats daarvan het grootste deel van je geld uit aan kleding die je meerdere seizoenen kan dragen. Jeans, t-shirts, hoodies, truien, tijdloze jassen en jacks zullen zorgen voor een veel duurzamere kledingkast.
Tip 5 | Doneer de kleding die je niet meer draagt
Schenkt kleding die je niet meer draagt aan een goed doel. In plaats van dat je ze in je kledingkast laat hangen. Dit zal anderen ook helpen om duurzamer te zijn. De mensen die jouw kleding zullen ontvangen hoeven geen nieuwe kledingstukken te kopen. Een geweldige manier om dit te doen is om je te houden aan het one-in, one-out principe te houden. Elke keer als je iets nieuws koopt geef je iets anders weg.
Tip 6 | Zorg voor je (duurzame) kleding zodat ze langer mee gaan
Het klinkt voor de hand liggend, maar het zorgen voor je kledingstukken is ontzettend belangrijk. Als je kleding van betere kwaliteit koopt gaan deze stukken waarschijnlijk ook langer mee. Zorg goed voor ze en je zult ze minder vaak hoeven te vervangen. Van het verzorgen van je kasjmier sjaal tot het binnenstebuiten wassen van je spijkerbroeken. Doe een stapje extra om er voor te zorgen dat je kleding langer op zijn best blijft.
Tip 7 | Leer zelf kleding te repareren (of zoek een goede kleermaker)
Als er iets scheurt of een hak afbreekt, hoef je het niet per se weg te gooien. Leer hoe je je kleding en accessoires kunt repareren – of, nog gemakkelijker, betaal een professional om het te doen. Denk twee keer na voordat je je kleding weggooit en dit als excuus voor iets nieuws gebruikt.
Tip 8 | Ga voor kwaliteit boven kwantiteit
Het draait allemaal om planning. Het kopen van duurzamer kleding van betere kwaliteit kost waarschijnlijk meer geld. Het draait echter allemaal om het veranderen van je manier van denken. Ja, het kost meer, maar je zult het kledingitem waarschijnlijk langer hebben en over het algemeen minder per seizoen kopen. Verklein je ecologische voetafdruk door minder kleding per jaar te kopen. Dus 10-30 artikelen van hoge kwaliteit per jaar koopt in plaats van 60 goedkopere, minder milieuvriendelijke artikelen.
Tip 9 | Pas aan hoe je je geld uitgeeft
Verander waar je je geld aan uitgeeft. In plaats van je te besteden aan een jurk voor een bruiloft die je alleen bij speciale gelegenheden zal gaan dragen, kun je je geld beter uitgeven aan dingen die je elke dag draagt. Na een paar seizoenen heb je een hoogwaardige garderobe met duurzame kleding om trots op te zijn.
Tip 10 | Verander je perspectief
Het woord ‘eco’ zou andere beelden moeten oproepen. Dus niet van havermoutkleurige kledingstukken of die geen enkele vorm van luxe of schoonheid of details of wenselijkheid hebben. Steeds meer kledingmerken zien het belang van milieubewustzijn in. Dat betekent dat duurzame kleding steeds toegankelijker wordt voor de fashion branche.