fbpx

BIOLOGISCH KATOEN

Waarom biologisch katoen?

Vermindert de ecologische voetafdruk

Bij de teelt van biologisch katoen worden geen giftige chemicaliën gebruikt. Het tast de bodem niet aan, heeft minder invloed op de lucht en gebruikt 71% minder water en 62% minder energie. Conventioneel katoen gebruikt ongeveer 16% van de insecticiden ter wereld en 7% van de pesticiden.

Model voor de toekomst

Tegen 2025 kan twee derde van de wereldbevolking te maken krijgen met watertekorten. Maar biologisch katoen is voor 80% regen gevoed, waardoor de druk op lokale waterbronnen wordt verminderd. De afwezigheid van chemicaliën betekent ook dat water schoner en veiliger is. Katoen wordt vaak gekweekt in waterarme gebieden met behulp van irrigatie en het kost 2.700 liter water om een ​​conventioneel katoenen T-shirt te maken.

Eerlijke prijs voor duurzaamheid

Wanneer u biologisch katoen koopt, investeert u in waterbesparing, schonere lucht, betere grond en het levensonderhoud van landbouwers. De prijs voor biologisch katoen is daarom soms, maar niet altijd, hoger. Met de toenemende vraag zullen er echter meer keuzes beschikbaar komen.

Stimuleert veilig werken en beter levensonderhoud

Het verbouwen van biologisch katoen houdt boeren en hun gezinnen veilig. Ze worden niet blootgesteld aan giftige chemicaliën in het veld of via hun voedsel- en watervoorziening. Het betekent ook dat boeren meer dan één gewas verbouwen dat hun voedsel en inkomen aanvult.

Beïnvloedt ons voedselsysteem

Biologisch katoen wordt geteeld uit biologische katoen zaden. Katoenzaadolie wordt gebruikt in een verscheidenheid aan voedselproducten zoals koekjes, chips en plantaardige olie, en wordt ook aan het vee gevoerd. Dus hoewel katoenvezel niet iets is dat we in ons lichaam stoppen, kan het bijproduct zijn weg vinden naar onze voeding.

Je kunt een verschil maken

Zorgen voor de wereld en de mensen waarmee we het delen, is een levenskeuze. Het kiezen van biologisch katoen maakt deel uit van deze keuze. In 2015 werd wereldwijd 26 miljoen ton katoen geproduceerd, grotendeels voor de kledingindustrie. Organisch katoen is minder dan 1% hiervan. Door biologisch te kiezen ten opzichte van conventioneel katoen, heeft u de koopkracht om merken, fabrikanten en zelfs landbouwers te beïnvloeden.

Benieuwd naar onze producten vervaardigd van biokatoen?