Winkelwagen
thuiswerken-in-stijl

5 tips om vanuit huis te werken

Inmiddels werken we twee weken vanuit huis. De wereld staat op z’n kop, maar draait gewoon door. De lente is ondertussen begonnen. De situatie is bizar, dat hoef ik jou niet te vertellen.

We leven nu op zijn zachtst gezegd in vreemde tijden. In pogingen om COVID-19 (coronavirus) zo veel mogelijk in te dammen, doen bedrijven over de hele wereld hun best om de interactie tussen mensen te beperken door hun werknemers thuis te laten werken.

Als je nog nooit meer dan een halve dag of een paar dagen thuis hebt gewerkt, kan het in het begin behoorlijk raar aanvoelen. Dit is niet heel raar. Ja, er zijn hulpmiddelen om te helpen, maar het duurt even om je aan te passen aan het nieuwe ritme. Gelukkig ben je niet de enige! Daarom hebben wij speciaal voor jullie wat tips.

1. Kleed je aan

Als je nieuw bent in het thuiswerken, zou je het gevoel kunnen krijgen dat het vakantie is. Laat opblijven en lekker uitslapen. Niet doen! Voor succesvol thuiswerken is structuur heel belangrijk. Een goede tip is om te doen alsof je naar kantoor gaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Voorkom dat je te lang doorwerkt door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden. Ga niet midden op de dag douchen, maar gewoon voordat je begint met werken. Laat die relaxte joggingsbroek in de kast liggen. Je hersenen linken bepaalde outfits aan emoties en gedrag, dus het is daarom een beter idee om bijvoorbeeld een spijkerbroek aan te doen.

2. Werkruimte

Een ander verleidelijk aspect van het werken vanuit huis is dat je thuis bent. Een plek die je waarschijnlijk zeer comfortabel en gezellig hebt gemaakt. Kies een speciale werkruimte.

Dat is deze weken je ‘kantoor’. Maakt niet uit hoe groot of klein, als het maar afgebakend is. Op die plek werk je, en verder nergens. Dat onderscheid geeft rust en zorgt dat je makkelijker kan stoppen met je werk.

3. Take a break

Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de alom aanwezige afleiding. Maar heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis 2 á 3 korte pauzes voor afleiding in. Reserveer 10 minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Zet als laatst een wekker zodat je je lunchpauze niet vergeet en loop buiten een rondje om je benen te strekken. Lichaamsbeweging is belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloedsomloop, en dat heeft weer een positieve invloed op je productiviteit.

4. Video-chat

Een kantoor is meer dan alleen een werkplek. Het is vooral een ontmoetingsplek en een verzamelplek van mensen met gelijke doelen en een gelijke cultuur. Het is dus ook niet raar om je collega’s nu te missen. Gebruik daarom de video-chat niet alleen voor zakelijke gesprekken, maar praat vooral ook over iets anders. Het kan zijn dat je dit doet aan het begin van een videovergadering, dat je even ruimte vrijmaakt om te vertellen hoe het gaat. Het koffiezetapparaatgesprek, maar dan via video. 

5. Stel realistische en specifieke doelen

Dit is altijd een grote gewoonte voor de productiviteit, maar met de dingen die zo chaotisch zijn als op dit moment, wordt het bijzonder belangrijk. Je dag beginnen met het vastleggen van specifieke doelen en jezelf een realistische tijdlijn geven om die doelen te bereiken is een grote hulp.

Time blocking is een methode die het overwegen waard is. Time blocking is een tijdmanagement methode die je vraagt om je dag in blokken van tijd te verdelen. Elk blok is gewijd aan het uitvoeren van een specifieke taak of een groep van taken. Het blokkeren van je dagen in taken of groepen van taken helpt ervoor te zorgen dat je inzicht krijgt in alle taken tot het einde. Dit bevordert de productiviteit..

Samen is leuker!

Zoals we al zeiden, dit zijn rare tijden. Dit alles komt met een steile leercurve, dus geef jezelf een beetje tijd zodat je je kan aanpassen. Moedig niet alleen jezelf, maar ook anderen aan.

Stay strong!

Deel dit bericht

MADE-TO-ORDER

Om overproductie te voorkomen

GRATIS VERZONDEN

Bij bestellingen boven de €70,-

BETAAL VEILIG & EENVOUDIG

Met iDeal, Creditcard of Klarna

VERPAKT MET VEEL LOBI

Op een duurzame manier